pridané 18.Mar, 2016 |
autor kralb |
videné 187

WTF is "Kukačky na Déčku?!"

Louty - Kukačky na Déčku (2015)

V kategórií: RECENZIE

Jedného pekného dňa sa mi po dlhom čase v schránke objavila obálka, v ktorej som našiel CD a papier s prosbou o recku. Keďže som o českej kapelke Louty ešete dovtedy nepočul a v liste navyše stálo, že ide o debut, bol som hneď zkraja trošku skeptický, ale keďže v poslednej dobe z nejakého dôvodu počúvam z 95% metal :D, tak som sa naopak aj celkom potešil, že si konečne vypočujem nejakú mladú „domácu“ tvorbu. Ako sa vraví: Try before you talk shit!

WTF is "Kukačky na Déčku?!"

A ako sa o chvúľu dozvieme, presne o tom to aj bolo. Album je odetý do jednoduchého kartónového obalu s minimom info, z ktorého sa dokonca bohužiaľ nedozvieme ani len názov tohto diela, ktoré znie „Kukačky na déčku“. Úprimne, netúším, čo tento (možno miestny sleng?) znamená

Skôr ako som si samotné CD pustil klasicky, pozrel som si Bandzone profil a pustil skladby, ktoré sa tam nachádzajú. Po prvých tónoch som bol ale trošku sklamaný, no to len preto, lebo z nepochopiteľných dôvodov je hneď prvá skladba na BZ z môjho pohľadu najslabšia vec na albume – „Karma funguje“. Chalani by mali porozmýšľať nad zmenou playlistu, aby potencionálnych budúcich fanúšikov neodradila hneď prvá skladba . Potom už však kvalita ide iba hore.

Hudobne je album naozaj energickou záležitosťou, rýchle punkrockové dvojminútovky, jednoduchá (v pozitívnom slova zmysle) a priamočiara muzika, ktorá je podporená rovnako energickým zvukom, celkom nápaditými melodickými gitarovými rifmi (kokos teraz fakt neviem či tvrdé či mäkké na konci) a hlavne dosť charizmatickým hlasom – a to v prípade oboch hlavných spevákov!

Skladby obsahujú rovnako solídne texty, čo sa obsahovej stránky týka. Najviac je atmosféru cítiť z veľmi vydarených „Kukačky na déčku“, pri ktorej stále rozmýšľam, čo vlastne chalani opisujú (snáď nie som úplne mimo), ďalej „Kytky a výročí“, čo nemohol byť lepší výber na ukončenie celého CD a pre mňa hlavne top favorit albumu „Sedmý den“, ktorá mi práve tou atmosférou trochu pripomína “Ráno 1.2.1991“, jednoducho také to potrebné, existencionalistické zamyslenie sa nad životom.

Laťku kvality vysoko majú rozhodne aj skladby „Jeden život“, kde kapela propaguje svoje životné krédo ‘Sme deti, kterí nestačili zestárnout‘ - „Jeden život“ či „Špaten pocit“. Medzi z môjho pohľadu menej vydarené patria už spomínaná ‚krčmovica‘ „Karma funguje“ a „Zpěvák“, na ktorú kapela dokonca natočila aj zatiaľ jediný klip.

Škoda, že CD obsahuje iba 8 vecí, čož mne príde na plnohodnotný prvý album trošku málo. Chlapci by rozhodne mali ešte trošku zapracovať na akože manažmente, čo sa týka výberu singlov alebo napríklad že texty nie je možné nikde dohľadať dokonca ani na rekvest. Odhliadnúc od toho, mňa tento album maximálne zaujal, skladby mi vkuse znejú v hlave a to je hlavné – môžem otvorene povedať: výborný album, smekám. No nedávej mi kapesník, když mám slzy ve vočích. Bratrom držím palce a teším sa na ďalšiu tvorbu.

Táto recenzia bola pôvodne uverejnená na PUNKGEN.sk pod názvom LOUTY - KUKAČKY NA DÉČKU CD

 

NázovKukačky na Déčku
KapelaLouty
Dátum vydaniaDec. 25, 2015
LabelEsta punk records
Počet skladieb8
Booklet coverPozri cover
Album onlinePočúvaj album

Najčítanejšie v kategórií: RECENZIA

  1. Keith Flint by sa v hrobe neobracal
  2. Punk je viac ako len hudba alebo slovenský "Against the Grain"
  3. Trochu hmlistý ale stále klasika