pridané 02.Aug, 2023 |
autor kralb |
videné 1378

Vrchol uvedomelého undergroundu | Koncerty na garážach II. 2023

Kovošrot, Pothrator, Nerev, Moira, Garáže Juh open air/Poprad, 28/07/2023

V kategórií: REPORTY

Ani jedna z kapiel na dnešnom line-upe mi nič nehovorí. To sa ešte asi nestalo. Obyčajne je to tak, že aspoň jednu-dve som už videl a aspoň jednu poznám minimálne z počutia. V podstate je to ale úplne jedno. Na popradské koncerty na garážach chodím kvôli akcii ako takej, pretože toto je asi vrchol “uvedomelého” undergroundu široko ďaleko. A v poslednej dobe mi príde celkom zábavné nechať sa takto naživo prekvapiť. Dúfajme, že príjemne.

Vrchol uvedomelého undergroundu | Koncerty na garážach II. 2023

Prichádzame z SN v počte päť kusov takmer presne na avizovaný začiatok, aby sme sa dozvedeli, že do toho skutočného máme ešte hodinku. Rozhodujeme sa prečkať v pohodovom pube hneď za garážami, ale zisťujeme, že ten sa od našej poslednej návštevy zmenil na niečo iné, a tak musíme hľadať náhradu na sídlisku. Máme celkom šťastie, bar Tatranský Medveď, kde sa nakoniec usadíme, má skvelé pivo a ešte lepšiu obsluhu.

Na miesto sa vraciame práve pri prvých tónoch otváracej kapely s názvom Kovošrot. Títo mladí žilinčania sa tvária maximálne suverénne, ich imidž vyzerá riadne oldskúlovo, ale muzika (ktorá by sa dala škatuľkovať ako niečo medzi metalom a punkom) aj prejav sa mi veľmi pozdávajú. Pridáva tomu aj výborný zvuk - ten išiel všeobecne opäť o nejaký ten level oproti minulej sezóne hore. Veľmi solídne takto na začiatok.

Druhá kapela Pothrator - jediní domáci dnešného večera - menia štýl a presúvajú ho do omnoho výraznejších metalových vôd. Aj toto vystúpenie je kvalitné, sympatický prejav speváka a dobré zahraté veci. Dnes nás celkom baví sledovať basové nástroje, a zatiaľ to vyzerá, že čo kapela, to neštandardný zaujímavý kúsok.

Medzitým samozrejme otáčame miestny pojazdný bufet. Ponuka troch druhov pivka ale aj niečo pod zub v podobe burgrov je všetko, čo k osvieženiu medzi kapelami potrebuješ. V aráli samozrejme nechýba ani jedna toitoika (plus zdá sa čerstvá tohtoročná vychytávka mydlo a voda), vedľa improvizovaného prestrešeného “pódia” nájdeš distro, na bezpečnosť pri koľajisku dohliadajú pripravení pomocníci a odpad odhadzuješ triedene - jednoducho postarané je o všetko.

Nasledujúca kapelka Nerev tentokrát až z nášho hlavného mesta opäť dramticky mení hudobný štýl. Gitarista si pristavuje čosi ako synťák (asi to nie je synťák a má to nejaký konkrétny názov, ale to by si chcel odo mňa už veľa) a pre každú skladbu púšťa pripravený podmaz. Aj keď nie som veľký fanúšik elektronických prvkov v gitarovej muzike, toto pasovalo skvele. Skladby a aj celkový sound mali akúsi depresívne-punkovú atmosféru, ale sledujeme parádny spev a perfektné bicie - celkovo sa to počúva aj pozerá luxusne. Škoda, že je odohratých len doslova niekoľko skladieb - na jednej strane tie mali síce vyššiu minutáž, ale hlavný problém skôr spočíval v posunutom začiatku, a tak to teraz treba trošku sekať, aby sa všetko do desiatej nejako stihlo. Rozhodne by som túto trojicu vedel sledovať aj o niečo dlhšie.

Finálne vystúpenie večera obstaráva poľský hosť - kapela Moira. Najväčšia devíza tejto bandy je jednoznačne výborná speváčka, ktorej nielen spev, ale aj celkový prejav ťahá skladby a všeobecne vystúpenie tejto kapely vysoko. Melodické, emotívne, príde mi to ako dobrý mix viacerých žánrov motajúcich sa hlavne okolo HC. Naozaj parádny klinec dnešného programu, ktorý opäť trpí iba jednou vadou - krátko! Napriek tomu, že sa nakoniec šlo aj chvíľu cez limit, zahraničný hosť by si určite zaslúžil dôstojnejšiu dĺžku vystúpenia.

Popradské garáže doteraz nikdy nesklamali, atmosféra tejto akcie má svoje špecifické čaro a ak si sa tu, vážení čitateľ, náhodou ešte neocitol, vrele odporúčam. Druhá akcia sezóny 2023 ponúkla okrem opäť precíznej organizácie, všetkých štandardných vecí a novej záradky na streche aj štyri naozaj výborné vystúpenia, v ktorých by sa nezainteresovanému divákovi len ťažko hľadala nejaká výtka. Publikum v počte ďaleko cez 100 vo vekovej kategórií od 15 do minimálne 60 si to určite užilo. Do konca leta sú naplánované ešte dve sešny, a ak to teda bude v mojich možnostiach, ja si ich rozhodne újsť nenechám.

NázovKoncerty na garážach II. 2023
KapelyKovošrot, Pothrator, Nerev, Moira
DátumJuly 28, 2023
KlubGaráže Juh open air
MestoPoprad
Návšteva130
Vstupné5,50-9,- €
PlagátOtvor plagát
UdalosťOtvor FB udalosť

Najčítanejšie v kategórií: REPORT

  1. Prečo sa nebavíte? | SPIŠ ROCK FEST 2023
  2. Čudesný pocit prenesenej trápnosti
  3. Vrchol uvedomelého undergroundu | Koncerty na garážach II. 2023