pridané 18.Jan, 2018 |
autor kralb |
videné 299

Punk je viac ako len hudba alebo slovenský "Against the Grain"

My o vlkoch - Self entitled (2017)

V kategórií: RECENZIE

Po prvom počine nazvanom „DIY Demo 2014“ prichádza košická punkovica MY O VLKOCH s plnohodnotným, nijako nepomenovaným albumom. Úplnou novinkou sa to nazvať nedá, keďže sa na nej nachádza zhruba polovica vecí zo spomínaného prvopočinu, aj keď samozrejme vo vynovenom – a treba povedať, že vylepšenom - formáte. Album mi dorazil vo forme CD, čiernobiely booklet so zaujímavým grafickým motívom, kde som síce neprišiel na to, čo presne znázorňuje, ale pripomína mi to také „Against the Grain“ ☺ Obsahuje texty a krátke info. Navyše pokiaľ viem, kapela plánuje aj vynilovú edíciu.

Punk je viac ako len hudba alebo slovenský "Against the Grain"

Veľmi stručne a jednoducho by som opísal tento album asi ako „proste riadna nakladačka“. Skladby sa na človeka valia nehoráznym energickým spádom. Plné melódií, zborov a neskutočne nápaditých rytmických zmien. Ani jedna z nich nepresiahne dvojminútovú hranicu. Tak trošku ma až zaráža, ako títo chalani dokážu zmestiť komplet všetko, čo sa myšlienky týka, do tak krátkeho úseku. Minúta a pol zbehne ako nič, ale viem po nej všetko! Ideovo je album zaradený z veľkej časti do aktuálnych problematík, od protestsongov proti extrémizmu (Sú medzi nami, Dvestotisíc), cez „fake-news“ problematiku (Informačné kvapky), migráciu (Emigrant song), peniaze vs. charakter (Mamona), náboženský fanatizmus (Fatalisti) až po menej tradičné témy v našich končinách ohľadom školstva (Adam) , či týrania žien (Ona a jeho päste). Album uzatvára cover „Záverečná III“ – zábavný, ale pravdivý mini príbeh ľudského kolobehu života – skvelá hitovka, mne osobne veľmi pripomínajúca Bigľayz resp. ich starších bratov Čo koho do toho.

Zvuk je poriadne surový, ale maximálne mu to pristane. Charizmatické spevy sa striedajú, ale často to na plnú hubu dávajú naraz – aj to je vyriešené vynikajúco. Hudobné výkony jednotlivých nástrojov nie sú nič výnimočné, nezapočujeme jediné sólo, ale v tomto prípade je to naozaj asi to najmenej podstatné. Chlapi totiž akoby nabrali od prvého zárezu ešte viac odvahy a sebavedomia do svojich prejavov. Medzi pre mňa najvydarenejšie veci by som zaradil Sonet, (skladbu s najpoetickejším textom na doske, pretože inak je to všetko pekne narovinu a polopate ☺, či už spomenuté Informačné kvapky a Fatalisti, a taktiež Maľovaná abeceda/Adam s veľmi dobrým nápadom a naozaj luxusným refrénom.

Tento počin bandy MY O VLKOCH počúvam už dobré tri týždne a stále ma to neskutočne baví. Kapelu som ešte naživo nevidel (čo je trošku smuté), každopádne ak dokážu preniesť energiu z tohto albumu na pódium, tak som si istý, že to je peklo! V mojom hodnotení sa takto v rámci roka 2017 košičania dostávajú v tomto žánri do priameho súboja so SAMORASTom o titul album roka ☺ Nie len teda na začiatok, ale aj na záver fanfára pre tých, ktorí si uvedomujú, že punk je viac ako len hudba …

NázovSelf entitled
KapelaMy o vlkoch
Dátum vydaniaNov. 12, 2017
LabelDIY
Počet skladieb13
Booklet coverPozri cover
Album onlinePočúvaj album

Najčítanejšie v kategórií: RECENZIA

  1. Keith Flint by sa v hrobe neobracal
  2. Punk je viac ako len hudba alebo slovenský "Against the Grain"
  3. Trochu hmlistý ale stále klasika