pridané 11.Jun, 2011 |
autor Kralb Kralb |
videné 140

Považte co zbytečného myslení se všude děje ...

Idioti Nové Doby - Systematický podvod / Strach ze změny (2007)

V kategórií: RECENZIE

"De vo to, aby už nikdo nemusel zbytečne myslet ... Považte co zbytečného myslení se všude děje ...“ – tieto „zavšetkohovoriace“ slová vám ako prvé zaznejú z placky „Systematický podvod“, ktorá sa mi zrovna dostala do ruky.

Považte co zbytečného myslení se všude děje ...

Kapela IDIOTI NOVÉ DOBY vznikla na Morave v roku 2002  a svoj štýl označila ako anarchopunk/hc/oi! V roku 2006 vydala album, ktorý okrem 11-tich nových vecí sympaticky obsahuje aj celý ich prvý počin „Strach ze změny“ z roku 2002. Celkovo tak nájdeme na jednej doske až 21 celkom našľapaných skladieb.

Poďme si teda rozobrať hlavne tú kvázi aktuálnejšiu časť s názvom „Systematický podvod“. Práve táto prvá polovica tohto CD je rozhodne tá energickejšia. Relatívne jednoducho zahraná muzika o jednej gitare, ktorej skutočne nechýba nejaká tá revolučná výbušnosť, doplnená o charizmatický spev s textami plnými názorov a pohľadov na okolitý svet. Songy sa striedajú rýchlo za sebou, keďže ich priemerná minutáž sa pohybuje okolo dvoch minút. Žiadne zbytočne pasáže a výhravky, čo je miestami veľmi vhodné, inokedy zasa troška na škodu. Medzery medzi skladbami sú však vyplnené poväčšinou zaujimavými intrami/predhovormi, ktoré často veľmi trefne uvádzajú do konkrétnej problematiky. Každopádne je treba povedať, že ideovo tento album pôsobí dojmom, že chlapci to mali v hlavách zrovnané. Album je poriadne kritický a rozoberá stále aktuálne témy ako americkú nadvládu nad svetom (Novodobý koncentrák), absolútny vplyv médií na dnešnú spoločnosť (Šedý mor), moc peňazí (Kapitál), či skorumpovanosť politiky (Systematický podvod). Nájdeme tu aj trocha ekologickej tématiky v skladbe “Naděje pro stromy”, či náboženského fanatizmu v podaní „Amish people 2006“.

Zvuk je vzhľadom na štýl relatívne primeraný, aj keď stále by sa dali robiť veci aj lepšie. Celé je to zabalené do celkom pekného farebného bookletu, ktorý obsahuje hlavne texty.

Druhú časť albumu tvorí spomínaný prvý počin tejto formácie s názvom „Strach ze změny“. Tu je už tej energie predsa len troška menej, a nie je to bohužiaľ jediný slabší prvok. Hudobne je to nižšie, čož samozrejme možno zodpovedá staršiemu dútu nahrávky a menšej skúsenosti kapely v tom čase. Trojakordove odrhovačky miestami až nudia, a tento dojem umocňuje aj kvalita zvuku, ktorá nie je nijak excelentná ...  

Spomínané intro sarkasticky zobrazovalo pravý opak tejto kapely, u ktorej je to „myslenie“, a teda zamýšľanie sa nad svetom a spoločnosťou to podstatné. Osobne si myslím, že IDIOTI NOVÉ DOBY by ešte mali svojou tvorbou čo povedať aj do budúcna, ak by pred nejakým časom neukončili svoje pôsbenie ...

Táto recenzia bola pôvodne uverejnená na PUNKGEN.sk pod názvom IDIOTI NOVÉ DOBY - SYSTEMATICKÝ PODVOD / STRACH ZE ZMĚNY CDr.

NázovSystematický podvod / Strach ze změny
KapelaIdioti Nové Doby
Dátum vydaniaJan. 1, 2007
LabelDIY
Počet skladieb21
Booklet coverPozri cover
Album online-

Najčítanejšie v kategórií: RECENZIA

  1. Keith Flint by sa v hrobe neobracal
  2. Punk je viac ako len hudba alebo slovenský "Against the Grain"
  3. Trochu hmlistý ale stále klasika