pridané 05.Oct, 2017 |
autor kralb |
videné 112

Prešovské monumenty

Datum Vyroby, Pseudosapiens, Vyhrada Svedomia, Fester/Prešov, 29/09/2017

V kategórií: REPORTY

Po necelom roku sa chystáme s VÝHRADOU SVEDOMIA opäť do útulného klubíku Fester v Prešove. Keďže naposledy ako hosť dánskych The Rambling Vibes zážitok kazili problémy so zvukom a hlavne katastrofálna účasť, ideme to toho s tým, že si hádam toršku vylepšíme "festerovské" skóre. Organizátorom koncertu sme tentokrát my, a tak robíme maximum čo sa týka nejakej tej propagandy.

Prešovské monumenty

Z vyššie uvedených dôvodov sa teda pokúšame byť v klube čo najskôr, zo Spisšskej vyrážame už po piatej v zložení bez Rola, ktorý priamo v Prešove pobýva, ale ako náhradu berieme jedného fanúšika v podobe Ogera, čoby môjho bývalého parťáka z Holého Fucktu a Štefanovho aktuálneho z Cliftons. Vždy je dobré, ak sa niekto na takýto výlet pridá a o to lepšie, ak je to tiež muzikant, aspoň trošku pozná kapelnú tvorbu a je to aj dobrý parťák do kalby. Oger spĺňa všetko do bodky, čo sa aj behom večera jednoznačne prejaví :D

Po šiestej prichádzame do ešte relatívne prázdneho klubu, po pár minútach doráža aj Rolo s bicími, čiže za pokojných podmienok stíhame nanosiť dole veci (na tých schodoch sa tam naozaj niekto raz zoseká a dúfam, že to nebudem ja) a dokonca si stihneme dať aj luxusnú zvukovú skúšku. Všetko znie celkom dobre, ale robíme zásadnu chybu - test mikrofónov a PA, čoby jediného kúska aparátu, ktorý sme si nepriniesli sami - sme sa rozhodli nechať až na reálny začiatok prvej kapely.

Medzitým sadáme k vstupnému a pripravujeme sa na "nápor ľudí". Vedúci Marek nám dáva k dispozícií asi 25 pások na ruku a ja pevne verím, že sa minú aspoň tie. Zo žartu vravím, že ich mal priniesť aspoň 100 haha. Zanedlho prichádzajú "dátumáci". Nevideli sme sa hádam aspoň 3-4 roky a nehrali spolu aj dlhšie, takže sa s radosťou zvítaváme a kecáme, čo nové. Aj ľudí začína chodiť a čo chvíľa idem naozaj zháňať ďalšie pásky. Netušil som, že toto sa v priebehu večera zopakuje ešte niekoľkokrát. Poslední sa dovalia aj "pseuďáci", ktorí to mali z Revúcej najďalej. Deň pred akciou sme dostali info, že koncert by mal skončiť kvôli nejakým sťažovateľom do 23:00. Tí ľudia zjavne nechápu undergroundu. Osem hodín udrelo a tak je treba pomaly začať. Už vopred sme dohodli, že poradie kapiel sa pre tento večer určí spravodlivým žrebom, a tak, akonáhle sme všetci na mieste, ideme na to. Od nás jakožto notorických jednotkárov nechce lístok s číslom ťahať nikto, a tak si nechávame, čo ostane. A vyšlo to na trojku. Jozef so Pseudo má v ruke ideálnu dvojku, a otvorenie večera vyhral Raďo s Dátumom.

Na pódiu sa už teda rozkladajú bardejovčania DÁTUM VÝROBY, skúšame zapojiť spev a vtedy nastáva problém. Z mikrofónov sa nevalí absolútne nič. Zvukár, ktorý mal byť po ruke niekam zmizol a nikto nevie kam. Robíme, čo môžeme, ale spev rozbehnúť nejde. Asi po hodine zvukár nakoniec prichádza, ale ani ten nie je o nič múdrejší. Myslíme si, že chyba je v mixe a tak zapájame spevy napriamo do aktívnych bední, čo znamená, žek dispozíicí budú najviac dva a aj to každý z inéj bedne. Krása. V tej chvíli sa konečne poriadne rozhliadnem a čaká ma veľmi príjemné prekvapenie. Sála absolútne zaplnená a v klube sa dá ledva prejsť na hajzel. DV okamžite rozbieha svoju show na plné pecky, ľudia sa výborne bavia a zopár jednotlivcov, vrátane mňa si to už detí v slušnom pogu, počas ktorého spevák podáva mikrofón aj do publika. Chlapi hrajú prierez svojou takmer 15-ročnou tvorbou a počuť songy z káždého zo štyroch albumov, vrátane najnovšieho "Nervák", ktorý na moje potešenie samozrejme aj dostávam do daru. K záveru si striháme aj spoločnú skladbu s názvom "Záletník", ktorú som s chalanmi nahral ešte koncom roka 2009. Ten čas neskutočne letí. Ako mi bolo povedané, zaradili ju do playlistu po dlhom čase, a určite spravili dobre :) Skvelé vystúpenie kapely končí skladba "Dnes večer" a absolútne zverstvo v minisále.

S Rolom medzitým dohodujeme, že prinesie zo skúšobne jeho miestnej kapely svoj power mix, nech je už pri ďalšej kapele všetko v cajchu. Onedlho je späť, ale čuduj sa svete - nefunguje ani ten. V tom momente nám dochádza, že chyba je pravdeopodne v posraných kábloch, a tak to vzdávame. Hrá sa ďalej na polovičné spevy.

Pri druhej kapele teda trošku meníme štýl, metalisti PSEUDOSAPIENS sú čo chvíľa nazvučení a začínajú svoj set. Napriek tomu, že na ich koncert som sa brutálne tešil, musím bohužiaľ povedať, že veľa som z neho nemal. Polovicu som prediskutoval pri bare, a druhú dokonca v "backstagy" (ten by sa dal nazvať aj under-underground :), kde som si musel podebatiť s bardejovskou partou a taktiež so starým známym Sajom z bývalých miestnych Time To Rest, s ktorými sme sa toho troška nakoncertovali ešte za dávnych čias, a ktorého som samozrejme po rokoch ani náhodou nespoznal :D Z toho, čo som zo Pseuda videl, respektíve počul musím povedať, že to znelo výborne. Chlapi stavajú na premakaných gitarových vyhrávkach a pestrých spevoch a ide im to rovnako dobre na CD, tak aj naživo. A to aj napriek tomu, že spevák mal v ten večer menší handicap v podobe choroby. V ich playliste som už započul aj nejakú tú novú tvorbu, nenáchadzajúcu sa na ich debute "Godfail". Ak budete mať príležitosť, rozhodne odporúčam navštíviť koncert tejto kapely. Prešovskí fans, ktorí aj v tomto prípade vytvorili v sále slušné peklo, by vám vedeli hovoriť :) Tu ešte musím dodať, že s revúčanmi prikvitol na moje veľké potešenie aj ďalší bývalý parťák Vajco, s ktorým sme sa naposledy stretli asi tak v roku 2013 ... Málo sa vidíme chlapi kurva!

Pomaly sa dostáva na pódium naša maličkosť, VÝHRADA SVEDOMIA. Kvôli dosť veľkému sklzu sme mali celkom oprávnené obavy, že na poslednú kapelu sa to poriadne vyprázdni, ale opak bol pravdou - klobúk dole pred prešovským publikom, ktoré ani pri našom vystúpení vôbec nepoľavilo a od prvej skladby sa aj za pomoci nášho "rozbiehača" Ogera strhol poriadny kotol. Napriek chýbajúcemu jednému spevu sme myslím podali slušný výkon, kde sme už ku známejším skladbám z albumu "homo commercial" opäť pridali aj nejaké novinky. Pre naozaj pokročilý čas sme to nakoniec museli orezať iba o jednu skladbu, čo ale vôbec nevadilo - myslím, že kompletne všetci, kapela aj publikum, sme si to užili dostatočne, a tak niečo po pol jednej koncert končí.

   Septembrový PUNK & METAL vo Festeri musím zhodnotiť veľmi pozitívne. Až na nečakaný problém so zvukom, ktorý ale naozaj nebol našou chybou a robili sme všetko pre to, aby to bolo v poriadku, išlo všetko skvelo. Perfketné vystúpenia kapiel, kopec starých kamošov a plný klub s takmer stovkou platiacich ľudí (tu sa ešte patrí poďakovať miestnemu parťákovi Matúšovi, ktorý sa o to celé staral) - niet čo dodať. Keďže zábava stále fungovala výborne, chudáka Štefana posielame do Spišskej samého a s Ogerom sa rozhodujeme ostať aj na "afterparty" - s prešovskou borovičkou, obhliadkou miestnych prešovských monumentov v centre a ubytkom v hotely Sekčov Rolo :D Verím, že na rok si túto párty zopakujeme, ešte viac vychytáme muchy a skúsime ešte zvýšiť divácky rekord - už teraz sa tešíme!

 

NázovPUNK&METAL in Fester
KapelyDatum Vyroby, Pseudosapiens, Vyhrada Svedomia
DátumSept. 29, 2017
KlubFester
MestoPrešov
Návšteva120
Vstupné1
PlagátOtvor plagát
UdalosťOtvor FB udalosť

Najčítanejšie v kategórií: REPORT

  1. Prečo sa nebavíte? | SPIŠ ROCK FEST 2023
  2. Vrchol uvedomelého undergroundu | Koncerty na garážach II. 2023
  3. Čudesný pocit prenesenej trápnosti