pridané 20.Dec, 2017 |
autor kralb |
videné 133

Pekný, škaredý Extip

Extip, Cliftons, Colloseum/Košice, 16/12/2017

V kategórií: REPORTY

V zasneženú a zamrznutú decembrovú sobotu som si povedal, že nebudem len tak bezducho vysedávať doma, a vyberiem sa do Košíc pozrieť na koncert slovenskej punkovej legendy EXTIP. Ja mám síce na status legendy o trošku iné kritéria, ale nevadí. Napriek tomu, že mám booknutý flek v aute u Cliftonsákov, ktorý v tento večer robia support (aj keď ja mám pre staus support o trošku iné kritériá) nenechávam parťáka Rola v štichu a ideme spolu vlakom.

Pekný, škaredý Extip

Keďže sme len tesne dobehli na stanicu, tak sa rozhodol meškať, pre istotu 61 minút. Rozhodli sme sa to teda zobrať osobákom. Osobák Spišská - Košice je väčšinou peklo, ale keďže sme to spojili aj s nejakou tvorivou činnosťou, dalo sa to prežiť. Už tu máme riadnu porciu textu a zatiaľ nič o koncerte, paráda.

Po vystúpení z vlaku sa k nám hneď pridávajú ďalší parťáci, ktorí sa sem dovalili z Prešova. Po ceste pozrieme košické vianočné trhy a ochutnávame varené, ktoré je tu na počudovanie lacnejšie ako u nás v SN. To ma ale zmohlo tak, že do Collosea vletím s tak plným mechúrom, že to zaparkujem hneď na hajzly. Po vyložení sa už zvítavame s cliftonsákmi pri bare. Dnešné obsadenie je ináč poriadne pestré, bol som celkom prekvapený, koľko ľudí dorazilo - SN, PO, BJ, RV, dokonca sa objavuje (resp. privalí sa ako veľká voda) aj Ľuboš z PU, pre ktorého, ako sám vravel, je zostava dnešného koncertu ako splnený sen ... no krása.

Kým sa so všetkými zvítam, na pódiu sa už rozostavujú CLIFTONS. Treba povedať, že stage vynoveného Kola ma svetové parametre. Priestor, zvuk, svetá - všetko naozaj na úrovni. Aj keď klub je o 19:45 ešte zaplnený poslabšie, je evidentné, že Cliftons tu má svojich fanúšikov. Rozbiehajú svoje 45-minútové číslo. Chlapi dnes hrajú naozaj dobre a za podpory luxusného zvuku a svetelnej show je to koncert, ktorý spĺňa dosť kritické parametre. Škoda azda len až príliš statického prevedenia v podaní Sajmona za basou a Ogyho za gitarou. Spevák Paľo Majchrovič sa snaží o dosť viac a nebyť menšieho zaváhania v skladbe "Zatnime päsť", kde vôbec netriafa tóninu v úvode, predvádza tento človek excelentný výkon, ktorý graduje pri naozaj vysokej spevovej linke v hitovke "Vygoogli si svoju pravdu". Ako dôkaz úspechu aj u fanúšikov je vytlieskanie si prídavku, kde Cliftons zahrali hit "Čierny tieň" zo svojej prvej a zatiaľ jedinej oficiálnej dosky "A iný nebudem ..." z roku 2010. Zhrnutie: Skvelý koncert a pocit, že táto kapela je možno tak trošku nedocenená. To sa ale možno zmení s príchodom ich druhého albumu - podľa mojich informácií by sa mal začať nahrávať už čoskoro.

Nestihnem sa ani poriadne osviežiť pri bare - a dnes to ide pekne rýchlo, až traja barmani sypú pivá a drinky ako na páse - a počuť prvé tóny dnešnej "hlavnej" hviezdy večera. Aj to je dôkaz o profesionálnom prístupe klubu. Tak rýchlu výmenu a prezvučenie kapiel som nezažil ani nepamätám. Kapela EXTIP dnes v Košiciach odohráva posledný koncert zo svojho "Pekný škaredý deň tour 2017", z názvu ktorého je jasné, ako asi bude vyskladaný playlist. Zvukovo sa to oproti prvej kapele ešte posunulo - dve gitary robia svoje a hlavne tá Sveťova je riadne štipľavo cítiť. V publiku, ktoré bolo hneď akési väčšie to okamžite začalo vrieť. Hitovky ako "Nechceme vaše heslá""Ideál""Nič nenechám náhode""Čakám na zelenú", ktoré pozná snáď aj ten, kto túto kapelu nikdy nepočúval okamžite prinútil dav revať s kapelou, a miestami som sa pri pospevovaní prichytil určite aj ja. Skladba ako "Kengura" ale dokázali aj vyčariť úsmev na tvári a mne to pripomenulo veľmi dávnu dobu, keď som ešte nejako veľmi neriešil textové pointy punku :) Kapela má kopec energie a hraje kvalitne, je vidno, že si to užívajú, hlavne teda opäť raz Sveťo Korbel. Špeciálne by som ale vyzdvihol bubeníka Tuleňa, ktorý išiel strojovo ako neúnavna mašina - na svoj vek - klobúk dole, perfektný výkon za bicími! V punk-rocknrollovom svižnom rytme ide celý set, v ktorom okrem všetkých dôležitých skladieb počujeme aj zopár coverov. Hey-ho-let`s go už ale naozaj nie je nič pre mňa, a tak sa už aj trošku vyčerpaný presúvam bližšie k baru a záverečné veci sledujem z obďaleč. Možno to bol len môj pocit, ale už sa mi to zdalo trošku zbytočne pridlhé. No ale za 7 Eur na mieste chlapi musia hrať! Rozodne treba povedať, že koncert EXTIPu v tejto zostave po 26-tich rokoch znel luxusne a stálo za to si ho pozrieť. Už sa to predsa nemusí opakovať :)

Po skončení hudobnej časti večera ešte čo to pokecáme a popijeme a pomaly nahováram ľudí, aby sme sa presunuli čím skôr ešte do novoveských krčiem, nech to potom máme unavení bližšie domov:) Cestou späť už ale beriem sľúbený flek v cliftonsáckom aute a parťáka Rola nechávam napospas vlakového osudu. Ku podivu, v Spišskej sa ocitá skôr, ako my ...

NázovPekný, škaredý deň tour 2017!
KapelyExtip, Cliftons
DátumDec. 16, 2017
KlubColloseum
MestoKošice
Návšteva200
Vstupné7,-EUR
PlagátOtvor plagát
UdalosťOtvor FB udalosť

Najčítanejšie v kategórií: REPORT

  1. Prečo sa nebavíte? | SPIŠ ROCK FEST 2023
  2. Vrchol uvedomelého undergroundu | Koncerty na garážach II. 2023
  3. Čudesný pocit prenesenej trápnosti