pridané 24.Oct, 2022 |
autor kralb |
videné 198

Hard Rock night, alebo Ako okamžite vyhnať 100 ľudí z podniku

Kapura, Midnight Noon, Kantina Bistro/Spišská Nová Ves, 21/10/2022

V kategórií: REPORTY

Ocitnúť sa na hard-rockovo/metalovej akcii v rámci Spišskej Novej Vsi je skôr výnimočný zážitok - nieže by som ich nerád navštevoval, skôr sa konajú len naozaj zriedka (ostatne, ako akékoľvek iné koncerty v tomto okolí).

Hard Rock night, alebo Ako okamžite vyhnať 100 ľudí z podniku

Kantina bistro mala v tomto smere premiéru - aj keď priestor je dobre známy už roky - v podstate sa mení len názov (predtým X-Road a ešte predtým Golf Pub), obsluha a možno nejaký nábytok. Okrem toho je koncertná “sála” stále rovnaká a z môjho pohľadu je koncertovanie tu stále iba “znouzecnosť”. Buďme však radi, že sa pri live muzike môžeme stretnúť aspoň niekde.

Pri vstupe dnu a obhliadnutí sa po okolí si ale tentokrát nemôžem pomôcť aj s ďalším divným poznatkom - napriek tomu, že už ani ja naozaj nepatrím medzi najmladších, v tento večer sa tu cítim takmer ako v nejakom domove dôchodcov. Áno, legendárna novoveská kapela Kapura má už nejaký ten krížik na chrbte, a tomu zodpovedá aj vekový profil ich prívžencov, ale kde do pekla je nejaká stredná a mladšia generácia fanúšikov omnoho neskôr narodených Midnight Noon?

Nenechávam sa vyviesť z rovnováhy ani chaotickým dianím za barom a nie moc dobrým pivom, uchmatnem si jeden voľný flek a teším sa na Kapuru, ktorá dnes koncert otvára.

Kapela výrazne zmenila zostavu, na fronte sa ocitá nový mladý spevák Jano Strela a za gitarou namiesto nezameniteľného Laca Brtáňa Peter Vojs . A ani jeden z nich sa veru nenenechá svojim výkonom zahanbiť, naopak, so všetkou skromnosťou si rozhodne dovolim povedať, že zmena v zostave kapele nijako technicky neuškodila. Je vidieť, že títo páni už majú niečo za sebou, hrajú presne, bezchybne, playlist je vyvážený (na tie dva-tri covery sa na ich mieste pokojne vykašlem, ich vlastné skladby sa mi úprimne zdali ďaleko lepšie, ako akési legendárne hity, ktorými to prekladali), a hlavne na umenie basáka a gitaristu je vyslovene radosť pozerať! Ervin za bicími, na ktorom bolo vidieť, že si hranie užíva, mal sťaženú situáciu neustále utekajúcim kopákom - taký obvyklý problém, a stále si na to nevedia dať pozor ani profesionáli 🙂

Hlavné plus ale patrí zvuku. Po koncertoch mám už niečo odchodené, ale na “klubovej” úrovni si taký skvelý zvuk nespomeniem. Všetky nástroje - vrátane spevu - kryštalicky čitateľné. Výborný koncert, pre hard-rockového fanúšika muselo byť toto veľké zahriatie na srdiečku.

Midnight Noon sa chytajú stagu po krátkej prestávke. Chalanov som asi nevidel už dlhšie, pretože taktiež zaznamenávam menšiu zmenu v ich ansábli (aj kéď je možné, že sa udiala už dávnejšie) - zrejme odchod jedného z gitaristov spôsobil, že gitaru tentokrát drží aj predtým iba spievajúci frontman Maťo - a slovo frontman nepoužívam v tomto prípade len z nejakej konvencie. Okrem gitarového umenia to solídne potiahol aj so spevom (aj keď mi ho bolo miestami až trošku ľúto, že všetkú vokálnu časť musí odvádzať sám a nejaká pomoc by sa mu, ostatní chalani, nie len zišla, ale aj výrazne prospela celkovému zvuku), ale hlavne jeho moderovanie celej show bolo na veľmi vyspelej úrovni. Zvuk stále dobrý, ale ten kapurácky už nedosahoval; darmo, starší páni to predsa len už asi majú za tie roky zmáknuté lepšie. Vystúpenie Midnight Noon bolo solídne, ale priznám sa, že pre mňa osobne obsahovalo aj zopár sklamaní. Tým prvým je samotná produkcia in general. Ak sa ich muzika dala niekedy v minulosti nazvať metal, teraz by som to už zaradil viac k akémusi pop-metalu, a nové skladby z práve dokončovaného nového albumu, ktoré sme mali možnosť v rámci setu počuť, to podľa mňa posúvajú ešte viac práve k tomu popu. Rovnako by som popracoval aj na playliste. Je vždy dobré, ak sa tempo každou skladbou stupňuje, prípadne sa strieda rýchlejšia vec s pomalšou. V tento večer to ale chalani pripravili tak, že tá gradácia šla skôr každou ďalšou skladbou z kopca. V tomto si môžu naozaj zobrať príklad z ich dnešných “predskokanov”. Každopádne napriek tomu slušná show, rovnako dobré technické prevedenie, a ako poznamenal kolega Muro, ani raz sme nevideli hore ruku basgitaristu Adama (čož môže znamenať, že buď hral tak dobre, alebo že sa konečne naučil prestal upozorňovať “live” na svoje chyby 😃).

Dobrú atmosféru celého večera a vydareného rockového zážitku zaklincoval podnik, ktorý v podstate tesne po koncerte oznámil, že došlo všetko pivo. Áno, všetko naraz - niekoľko pív na čape aj všetko fľaškové. Ak to bolo cielené gesto ako okamžite vyhnať 100 baviacich sa ľudí z podniku, ktorí mohli majiteľom v ten večer ešte urobiť tržbu, akú tam asi často nevidia, tak im to vyšlo dokonale. Ak to ale nebol úmysel a pivo skutočne došlo, tak to považujem za excelentné biznis fopá. Čitateľ si urobí názor, ktorý variant je horší. Darmo, je sa ešte čo učiť. Ale ako už bolo spomenuté v úvode - v rácmi klubových priestorov vo Spišskej sa veľmi vyberať nedá, a tak buďme radi aj za ten amaterizmus.

NázovKapura & Midnight Noon
KapelyKapura, Midnight Noon
DátumOct. 21, 2022
KlubKantina Bistro
MestoSpišská Nová Ves
Návšteva100
Vstupnédobrovoľné
PlagátOtvor plagát
UdalosťOtvor FB udalosť

Najčítanejšie v kategórií: REPORT

  1. Prečo sa nebavíte? | SPIŠ ROCK FEST 2023
  2. Čudesný pocit prenesenej trápnosti
  3. Vrchol uvedomelého undergroundu | Koncerty na garážach II. 2023