pridané 30.Mar, 2018 |
autor kralb |
videné 157

Davovka v Kole

Davová Psychóza, Colloseum/Košice, 23/03/2018

V kategórií: REPORTY

V piatok zostávam v práci veľmi netradične dlhšie, a to z toho dôvodu, že sa chystám ostať v Košiciach pri príležitosti koncertu Davovej Psychózy v rámci ich tohtoročného jarného turné. Veru musím povedať, že túto kapelu som videl naposledy ešte v roku 2009 pri ich poslednej návšteve vo Spišskej. Ešte predtým sa stretávam s novoveskými parťákmi v pube Hostinec v centre, ktorý sa už stáva naším tradičným rozbehom pred koncertami v tomto meste. Po chvíli sa tam objavia posilniť aj samotní páni z Davovky - zrejme nemáme len podobný hudobný vkus!

Davovka v Kole

Support dnešnej akcie kapela Antisocial Skills odriekla už vopred účasť na tohtotýždňovej časti turné, ktoré okrem Košíc čítalo aj Banskú Bystricu a Svidník, preto samotný koncert začína až 20:45 a my teda máme dosť času. Do klubu prichádzame asi pol hodinku vopred, kde sa to zbieha ešte len pomaličky, ale my už stretávame známe tváre, ktoré nemôžu chýbať. Medzi inými je už klasicky s kamerkou pripravený Papo, ktorý sa nám posťažuje, že v rámci rožňavskej vetvy tentokrát meral do Košíc cestu osamotený. Kým sa ešte trošku občerstvujeme, sledujeme už pekne pripravený stage, ktorý ma od nedávnej prerábky dokáže vždy dostať. Svetová úroveň, čo sa týka už len vizuálneho zážitku, to je súčasné Collosseum. Netrvá dlho a k mixu už prichádza domáci pán majster. Ten nahadzuje do priestoru intro, počas ktorého už zo zákulisia vybieha Davová Psychóza v zložení Cibi (bicie), Rasťo Gore (basa), Marcel Duchoň (gitara) a nenapodobiteľný frontman za mikrofónom Jano Kassa.

Keďže som si vyhliadol pokojné miestečko vedľa zvukovej réžie, sledujem celú show s perfektným výhľadom a v kľude si vychutnávam kultové skladby. Tie sa s minimálnymi zastávkami hrnú jedna za druhou, playlist strieda kompletne celú diskografiu a je veľmi dobre vyvážený. Rovnako zvuk je - aspoň z môjho stanoviska - luxusný (ostatne ako v poslednej dobe vždy na tomto mieste). Všetky nástroje sú zrozumiteľné, vrátane spevu. Minimálne mi vadia možno len nižšie nastavené úrovne vokálových spevov, určite by zniesli šabľu o niečo vyššie. Jano sa samozrejme svojím vystúpením nezaprie a aj vo svojom, už pokročilejšom veku (snáď mi odpustí :D) si zachováva svoje akrobatické kreácie a nevynecháva ani utrúsiť sem-tam nejakú štipľavejšiu poznámku smerom k politike, systému, či spoločnosti.

Napriek tomu, že celý koncert má poriadne dynamický drive, s parťákom Sajmonom sa počas setu zhodujeme, že celé to je akoby trošičku pomalšie. Neviem, či je to zámer, ale hlavne skladby z ultrarýchleho "Svet žaluje" znejú, akoby boli prispôsobené do mierne "konzumovatelnejšieho" formátu. Situáciu chodí z času na čas k mixu kontrolovať aj sám Roman Fecko, čoby zrejme tourmanager. Zaujímavé, v minulosti som videl jeho vyjadrenie, že s Davovou Psychózou sa už dokopy dávať v živote nebude :) Na pódiu aj pod ním to vrie s každou ďalšou vecou viac a viac, nevyhneme sa ani politicky angažovaným príspevkom, veď vieme ako to je v súšasnej dobe. V podvečerných hodinách sa konal v meste ďalší zo série protestov, a dokazuje to aj típek, ktorý poletuje v pogu s tabuľou "Chromý štát". Show sa končí tesne pred 22:00 a kapela odchádza do backstagu. Na základe ohlasu publika je ale jasné, že sa nemá šancu nevrátiť. Zaznejú ďalšie dve hitovky a opäť naoko vyzerajúci záver. Publikum je ale stále vo vare, a tak napriek tomu, že je už po nočnokľudovom limite, Davovka sa vracia ešte naposledy "zaradovať a zaveseliť".

Vlak domov nám ide až pred polnocou a tak máme ešte čas trochu oddýchnuť a prebrať, čo sme dnes videli. Zhodujeme sa, že sme boli svedkami opäť raz výborného vystúpenia týchto legiend slovenského angažovaného punku. Počas celého setu som ja osobne zaznamenal len jediné menšie zaváhanie. Odhadujeme, že akcie sa zúčastnilo niečo medzi 300-400 ľudí, čo je síce miere pod kapacity klubu, ale za to sa dalo v priestore a aj pri bare normálne a pohodlne fungovať. Z tohto pohľadu teda tak akurát. Ak by mala každá slovenská punková kapela takúto návštevnosť, to by sa žilo :) Kto stále váha zúčastniť sa hociktorého z koncertov v rámci tohto turné, ktoré sľubuje dokopy 15 zastávok u nás aj v ČR, odporúčam nenechať si újsť. Veď kto vie, kedy najbližšie budeme Davovú Psychózu na pódiach vidieť opäť.

 

NázovDavová Psychóza Tour 2018
KapelyDavová Psychóza
DátumMarch 23, 2018
KlubColloseum
MestoKošice
Návšteva350
Vstupné6-8,- EUR
PlagátOtvor plagát
UdalosťOtvor FB udalosť

Najčítanejšie v kategórií: REPORT

  1. Prečo sa nebavíte? | SPIŠ ROCK FEST 2023
  2. Čudesný pocit prenesenej trápnosti
  3. Vrchol uvedomelého undergroundu | Koncerty na garážach II. 2023