pridané 31.Dec, 2017 |
autor Kralb Kralb |
videné 124

Čudný kraj ...

Guzzle Booze, Pseudosapiens, Výhrada Svedomia, Bloody Redemption, Dadkar-Sklenár/Revúca, 29/12/2017

V kategórií: REPORTY

Záverečná akcia roka 2017 nesie výstižný názov "Koncoročný reset" a špeciálne je na nej hlavne to, že okrem našej punkovej maličkosti sú všetky ostatné kapelky ladené metalovo. Nová skúsenosť, uvidíme, čo prinesie. Aj pri tejto druhej vianočnej akcii máme šťastie a nikto z nás nemusí šoférovať - túto úlohu dnes vzal na seba parťák Robec. Ten si dá menšie dejavú, keďže si výlet do tohto podniku vtedy ešte so ZoPsaHlavou dal aj presne pred 10timi rokmi.

Čudný kraj ...

Celý týždeň boli plusové teploty, ale zrovna keď sa my drbeme na Gemer, (kde ako vieme vedú tie najmodernejšie dialnice a máš problém si vybrať) začne mrznúť. Cesta je teda plná snehovej fujavice. Krátime si ju hruškovicou, ktorú sme si so sebou vzali z garáže. Zo zdravotných dôvodov. Dorážame ale bez problémov priamo pred podnik, normálne som si pamätal kde to je aj bez moderných zariadení. Podnik Dadkar-Sklenár vyzerá zvonku, ale v podstate aj zvnútra rovnako, ako pred spomínanymi rokmi. Jediné, čo pribudlo sú kachličky na zemi v koncertnej miestnosti, čož je jednoznačne zmena k horšiemu. Zvítavame sa s dnešným organozátorom Jožkom, ktorý od radosti, že nás vidí, nám ihneď nalieva vodku :) O chvíľu pribúdajú aj ďalšie známe revúcke tváre ako Vajco a Wrbo, ktorých vždy vidím naozaj veľmi rád. Situácia je zatiaľ v procese nastavovania zvukov, a tak ideme ponosiť naše pakšamenty z auta, kým je to tu ešte ako tak priechodné a trošku sa aj osviežiť na bar, kde keď som si pýtal 52ku, čumeli na mňa ako na blázna, že to teda nemajú. Čudný kraj :D

Niečo po ôsmej už ale štartuje prvá kapela večera - Guzzle Booze z Banskej Bystrice. Chlapci to rozbiehajú na trash-metalovú nôtu, v ich sete počuť aj covery od Motorheadu či Megadethu. Pekne namakaný gitaristi hrajú celkom luxusne. Škoda len, že kvôli možno ešte nejakej mladíckej nerozvážnosti majú aparáty na daný priestor absolútne prehúlene, takže zo zvuku je len nejaké veľké guľaté tlakové niečo s totálne zanikajúcim spevom. Najviac ma na tejto kapele zaujala bubeníkova čína (činel). Keď po nej udrel, znelo to ako nejaký zbor - výborné, také som ešte nevidel :)

Medzitým trochu kecáme s Wrbom pred podnikom, kde nás pobavil mladý chalan s otázkou:
Mladý chalan: "Ty načo hraješ? Na gitaru či na basu? Či spievaš?"
Kráľ B.: "No ... áno, všetko z toho, čo si povedal." Proste trafil to :D
Každopádne fakt nechápem ľudí, ktorý sa votrú do cudzej debaty a už sa nezastavia.

Do klubu sa vraciame presne na začiatok druhej kapely večera - Pseudosapiens. Chalanov sme videli naposledy celkom nedávno v Prešove, ale túto kapelu mám fakt rád a tešil som sa. Zvukovo sa to už našťastie nedalo ani porovnať oproti prvej kapele, aj keď v tejto miestnosti sa zázraky robiť nedajú. Všetky nástroje však už bolo pekne počuť a aj spev bol oveľa zrozumiteľnejší. Ich set bol opäť poprekladaný novými aj starými skladbami a musím povedať, že niektoré z tých nových vecí stoja za to! Výborný koncert, je vidno, že táto kapela má už niečo za sebou, pretože celý prejav vrátane vystupovania frontmana Jožka bol naozaj na úrovni.

Tesne pred koncom ich setu sa rozhodujeme ísť ešte niečo spapkať. Všimli sme si nejakú fastfood pizzérku hneď vedľa - tá tam predtým zaručene nebola. Keď sme však povedali, že by sme si dali hamburger, chlapík za pultom nás ihneď schladil s tým, že na burgre sa čaká hodinu a pol a na pizzu minimálne hodina. Vraj majú vyše 100 objednávok momentálne a total nestíhajú. Dámy a páni, Revúca piatok večer na Vianoce! :)

Tak teda o hlade, nastáva naša chvíľa. Preskladanie aparatúry a celkovo nastavenie trvá naozaj trochu dlhšie, také sú jednoducho aktuálne podmienky. Snažíme sa vyladiť zo zvuku, čo sa dá, hlavne pokiaľ ide o spevy. Výhrada Svvedomia je totiž jediná kapela, ktorá dnes večer používa viac ako jeden spev :) Opäť začíname náš set novou skladbou hneď po intre, potrebujem si vylepšiť hlavne svoju reputáciu z minulého týždňa, kde som to pekne pokakal. Tentoraz ale všetko klape a set začína sypať. Bohužiaľ, ľudí je ale v sále nejako pomenej, keď si porovnám náš koncert v tomto klube zpred piatich rokov, kde sa od prvého tónu strhlo v naplnenej sále poriadne pogo, tak je to celkom veľké sklamanie. Tentorkát je to o dosť komornejšie, ale vyzerá, že ľudia sa bavia. Aj my hodnotíme náš dnešný výkon ako celkom kvalitný, trošku zmiešané pocity som mal iba zo spevov, keďže ma trápila mierna choroba. Tentokrát končíme set songom "Lepšie dni" a myslím, že to bol dobrý ťah. Úplný záver koncertu vyzerá triumfálne, keď Stephan chce rozbiť samozrejme moju gitaru o zem a Rolo teatrálne rozhadzuje svoje paličky do publika. Nejako ale nepočítal s tým, že už ich neuvidí :D

Dnes rozdávam až jedno CD. Po koncerte sa Rolovi nejako predsa len podarila tá pizza, a tak ju pred klubom hádžeme do seba. Dobrá pizza. A to ešte netušíme, že o chvíľu sa pri nás pristaví chlapík, že či mu nepomôžeme zjesť aj jeho, že on už má dosť. Dobre natrafil, zjeme aj jeho pizzu a tá je ešte lepšia! Stephan medzitým prichádza so skvelou historku, keď dostal peknú lekciu od života. V rámci nejakého toho vzájomného povzbudenia prišiel za gitaristom z Guzzle Booze a vraví mu:
Stephan: "Nazdar, dneska si hral perfektne!"
Gitarista z Guzzle Booze: "A ty ... máš popiči bundu!" :D:D:D

Hlášku večera ale vyhráva mladá dievčina, ktorá sa určite v jemne podguráženom stave pri nás pristavila, pozerá na mňa a praví:
Dievčina: "Počuj ... nemal si ty minulý týždeň v Bystrici stužkovú?"
Tak toto nás rozsekalo a doslova sme vybuchli všetci od smiechu :D Za jej sympatický prejav som je sľúbil, že jej dám potom vo vnútri darček (v podobe nášho CD, aby sme sa rozumeli). To sa už ale menej páčilo jej zrejme frajerovi, ktorý celú scénku nenápadne sledoval obďaleč, a okamžite si myslel, že je gengster a už už sa po mne chcel naťahovať. A to sme si už mysleli, že tentokrát sa to tu zaobíde bez konfliktu :D

Odchádzame si radšej pozrieť poslednú kapelu večera. Po príchode do sály ostávam celkom zaskočený - ako by som sa ocitol na inej akcii. Miestnosť je tentokrát kompletne zaplnená a hneď je z toho jasné, kvôli čomu sem dnes väčšina ľudí prišla. Domáca kapela Bloody Redemption ponorila atmosféru do totálneho death-metalového temna. Do tohto žánru sa teda osobne moc nevyznám, čiže ťažko sa mi to hodnotí, každopádne kapela svojím prejavom pohlcuje celý dav, vťahuje to aj mňa a naozaj ma to bavilo. Budem rád, keď sa mi podarí túto kapelku vidieť niekedy v budúcnosti na lepšom pódiu a v lepšom zvuku.

Je pokročilá hodina a dnes veľa času nemáme, keďže náš šofér Robec má ráno na pláne lyže. Napriek tomu ešte predsa len chvíľu zostávame, na záver večera nás totiž Jozef ešte opäť hostí vodkou a dokonca aj koláčmi, čistý luxus! Potom sa už ale naozaj poberáme, ale v aute sa ešte dokončujeme hruškou. Cesty sú už medzitým našťastie posypané a tak sme niečo pred štvrtou bezpečne doma.

NázovKoncoročný RESET
KapelyGuzzle Booze, Pseudosapiens, Výhrada Svedomia, Bloody Redemption
DátumDec. 29, 2017
KlubDadkar-Sklenár
MestoRevúca
Návšteva80
Vstupné1,- EUR
PlagátOtvor plagát
UdalosťOtvor FB udalosť

Najčítanejšie v kategórií: REPORT

  1. Prečo sa nebavíte? | SPIŠ ROCK FEST 2023
  2. Vrchol uvedomelého undergroundu | Koncerty na garážach II. 2023
  3. Čudesný pocit prenesenej trápnosti